zondag 1 november 2015

Dag 2 - deel 2: Akihabara

Oke, voor de mensen die het niet weten: Akihabara is nerd-town, een paradijs voor liefhebbers van anime, games en gadgets. Uiteraard wilden we daar heeeel graag heen..het is was ook niet de laatste keer dat we heen gingen deze vakantie (hihi).

Als eerste zochten we het Tokyo Anime Center, dit zat volgens mij ergens boven (of net ten noorden) het station maar we konden het nergens vinden en ook geen wegbewijzering spotten, dus dat hebben we maar opgegeven. Gelijk als je het station uitloopt kom je midden in een winkelstraat...en wat voor één?!


Evenals in veel van de andere wijken, staan er enorm hoge gebouwen met heel veel verdiepingen. Als je weet waar je naar op zoek bent, kun je vaak 'gemakkelijk' kijken op een 'floor guide' zoals je die misschien wel kent van grote warenhuizen.
Het leuke van Akihabara is dat eigenlijk bijna elke winkel wel vol (gepropt) met anime/games goodies, het is echt zoiets als een anime conventie dealerroom maar dan twintig keer zo groot.

Als eerste bezochten we de winkel 'Gamers'...die voornamelijk artikelen verkocht van de allernieuwste anime. Dit was een geweldige eerste ervaring, ze hadden bijvoorbeeld een expositie van screenshots uit 'Charlotte', een anime van Visual Arts/Key (bekend van Clannad, Air, Kanon..een paar van mijn favo series!). Deze serie hadden we net uitgekeken dus het was echt heel tof om er dingen van te zien in de winkel, omdat je normaal gezien er in het westen wel een half jaar tot jaar op mag wachten voordat er veel goodies beschikbaar van zijn. Evenals de serie 'Sore ga Seiyuu' die over het leven van beginnende stemactrices gaat, vond ik zelf ook vermakelijk om te zien!

 In de winkel was er een mini-roltrap die naar de volgende verdieping ging, ze hadden ook een mini-lift waarmee je weer naar beneden kon, echt zo schattig! Op alle verdiepingen hadden ze weer andere dingen, gespecialiseerd in thema (bijv. nieuwste anime, vrouwelijke series, cd's/dvd's, games etc..). Op de bovenste verdieping was een event-ruimte waar op dat moment ook wat gehouden werd en mensen voor in de rij stonden al 2 verdiepingen lager, ik wist dus niet zo goed of we er langs mochten/konden maar dat hebben we maar gewoon gedaan (geen flauw idee wat voor een event er was overigens, maar het is vrij normaal dat er bijvoorbeeld een fan-meeting is met de makers/tekenaars/stemacteurs).

Hierna hebben nog TIG andere winkels bezocht. O.a. winkels die 2e hands spullen verkopen in vitrines. Je kan dan een stukje glazen kast huren, het volproppen met spullen die je kwijt wil en het dan laten verkopen door de winkel. Het kost erg veel tijd om een dergelijke winkel bij langs te gaan want er valt echt zoveel te zien! De prijzen verschillen ook erg aangezien de verkopers dat zelf kunnen bepalen, dus het is zeker slim eerst alles bij langs te gaan en dan pas te beslissen.
Dat geldt overigens ook voor de gewone winkels. Bij de ene winkel kan een beeldje/figure 1200 yen zijn, bij de andere opeens 2200. Naast de vitrines zijn er ook winkels die verzameldingetjes verkopen, die je bijvoorbeeld kan krijgen uit de gachapon machines of andere trading-artikelen. Als je niet teveel geld wilt spenderen aan dit soort 'kans' artikelen, kun je beter in zulke verzamel-winkels op zoek gaan.

Ook in Akihabara waren er veel speelhallen, ze hebben hier ook soms wat oudere (retro) spellen tussen zitten voor de echte liefhebbers. Ik kwam zelf een nieuw spel tegen van iets wat ik erg leuk vind: Puyo Puyo. Het was wel vreemd want we gooiden er een 100-yen-muntje in maar na 2 x spelen was het nog steeds niet op..misschien was het een foutje of een speciale actie o.i.d.?

Daarnaast vind je veel kraanmachines (of ufo-catchers, hoe ze ze daar noemen), of andere kansspelletjes waar je dan de gekste dingen mee kan winnen. Natuurlijk veel knuffeltjes (echt lastig om het te weigeren als ze zooo schattig zijn), maar ook anime figures, merchandise, snoep en alles wat je kan verzinnen (zoals de gameboy spellen hieronder)
Na een paar uur waren we toch wel een beetje moe van het winkelen en wilden we even uit de drukte weg, Nick wist een plaatsje maar die bleek dicht te zijn op zondag (les geleerd: kijk vooraf eerst of en hoe laat dingen open zijn). We kwamen zo echter wel 'opeens' een tempel tegen, waarvan grappig was dat er heel veel Love Live (ook een anime serie) dingen van waren, blijkbaar had die tempel daar iets mee te maken. Ook hadden ze bij de tempel een soort geanimeerde machines van goden staan (die dan bewegen als je er geld in stopt), bizar en bijzonder tegelijkertijd. Zoals je op de eerste foto kan zien was het ook mijn allereerste keer om een reinigingsritueel te doen voordat je de tempelgronden echt betreed. Je moet met het bakje eerst je handen schoonmaken en daarna wat nieuw water in je mond doen en uitspugen.

 In de straat voor de tempel zijn we alsnog ergens gaan zitten in een koffie-tentje waar ik mijn best moest doen om thee te bestellen, maar de mevrouw die hielp was echt super aardig en behulpzaam. Ze kennen overigens soms wel wat simpele Engelse woorden, zoals koffie of thee, dus dat scheelt. Het was bij het koffieplaatsje superstil en rustig, er zaten ook meerdere mensen boeken of manga te lezen in stilte. Wat ik hiervaan leerde is dat, hoe druk het in Japan ook mag wezen op straat en in de winkels, ze heel goed ook stille plaatsen te creeren om weer even tot rust te komen en op te laden! Naast de plaats stonden ook Tanuki (oftewel: wasbeerhonden) beeldjes. Dit zijn figuren uit Japanse folklore en je komt ze geregeld tegen!


Inmiddels begon het alweer redelijk donker te worden, maar dat betekent niet dat de winkels dichtgaan, integendeel, in Japan zijn de meeste winkels 's avonds ook nog gewoon open. Met onze terugverworven energie zijn we dus nog een aantal winkels binnen geweest. Veel winkels hebben gedeeltes gewijd aan een serie, zo had je bijvoorbeeld ook een winkel met een gedeelte van de 'Tales of' games (Nick speelt ze graag), veel magical girls (Sailor Moon, Card Captor Sakura) en Final Fantasy, Kirby, Monster Hunter dingen. Een goed voorbeeld hiervan is de winkel 'Kotobukiya'.

Had ik al gezegd dat de winkels echt stampvol zaten? Omdat ruimte duur is zijn de Japanners erg goed in alles zo vol mogelijk stoppen en geen ruimte over te laten. Daarnaast verzinnen ze echt merchandise waarvan je soms niet weet wat je er mee moet: kussentjes van 10 cm groot aan een sleutelhanger, of hele lange armband-straps die eigenlijk te groot zijn om aan je sleutelbos te hangen, of mini postertjes waarvan je denkt 'wie koopt dat nou' (want je kan toch net zo goed dan iets op A4 printen) of handdoekjes en zakdoekjes. En ook heel veel CD's en Blu-rays...blijkbaar verkoopt dat gewoon nog goed in Japan.

Omdat er echt ZOveel te koop is had ik in heel veel winkels een rare nuchtere bui...óf ik kon niet kiezen want het was allemaal leuk..en dus kocht ik maar niks (ah, keuzestress). Of ik bedacht me: dit heb ik echt niet nodig..wat ga ik er mee doen? Dus oké we hebben best wel wat gekocht, maar heel selectief. Stiekem hebben we ook best wel wat geld besteed aan de arcades, maar ook heel veel plezier gehad, dus dat was het wel waard.
 

Ik was erg moe hierna, maar Nick wilde wel graag de eerste avond al uit eten en in ons reisboekje stond iets aangeraden bij een station terug, waar we toen heen liepen. We kwamen er echter achter dat op zondagavond er niet heel veel open was helaas. Uiteindelijk zijn we maar gewoon ergens binnen gestapt (een barbecue-grill tentje) en gevraagd of ze een Engels menu hadden. Wat een beetje verwarrend was is dat sommige restaurantjes dan al gelijk denken dat je wilt eten, wat een paar keer voor is gekomen. Het liep hier echter redelijk gemakkelijk. Nick heeft zelfs gevraagd wat een aanrader was (en het vervolgens niet genomen omdat het vis was).
Ik heb me wel verbaasd over het feit dat er zoveel restaurants zijn (veel keuze) en vaak ook kleine smalle plaatsjes waar je aan een bar kan zitten eten i.p.v. aan een tafel. Uit eten gaan is in Japan dus denk ik ook een stuk anders dan wat we in Nederland gewend zijn. Je zou het kunnen zien als dat er veel goedkopere eetcafe's zijn waar je naar toe kan gaan als je onderweg bent of geen zin hebt om te koken. Ook hebben sommige restaurants hun eigen specialiteit, maar veel hebben ook gewoon een selectie van standaard gerechten zoals ramen (noodles), curry, tonkatsu (varkensvlees schotel), tempura e.d. En als er dan vier van dat soort restaurants in een straat zijn..welke moet je nemen? Lastig kiezen dus soms, ook helemaal omdat je niet vantevoren weet of het wel goed van kwaliteit is. Maar het eten van deze avond was goed te doen. Ik had salade met shabu shabu vlees (wat in een soort bouillon gefondued is) en Nick had gegrild vlees en we deelden wat Japanse groentes. Hier zaten echt dingen bij die ik liever normaal niet zou eten (okra en een of andere bittere komkommer), maar het is leuk om het uit te proberen. Ook het drinken was een beetje vreemd, dit zijn Shochu/Chuhai (sake sour) drankjes met de Japanse Yuzu fruit (citrusvrucht), een soort van cocktail-achtig drankje dus. Je moet er even aan wennen, maar het is wel verfrissend en past denk ik ook goed bij het Japanse eten.


Dit was onze eerste echte dag in Japan, al gelijk vol met allerlei leuke dingen. Zo'n dag gaat snel maar voelt alsof het twee dagen is omdat er zoveel te doen en te zien is!
Ook hebben we gelijk al wat spulletjes gekocht. Ik ben o.a. erg blij met het Card Captor Sakura beeldje die maar 9 euro was, de schattige knuffeltjes, de Super Famicom game die op mijn verlanglijstje stond en wat andere spulletjes die je nooit ergens anders zult vinden :3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten